6 Beste GRATIS VPN’s voor Android in 2021

Voor wie overweegt gebruik te maken van een VPN, maar nog niet zeker weet of het de moeite waard is, raden wij daarom aan om een gratis VPN proefabonnement te proberen. De meeste betaalde VPN-diensten bieden een zogenaamde free VPN trial met een ‘zonder-vragen-geld-terug-garantie’. Zeg je op, binnen de tijd van de garantieperiode, krijg je je geld terug. Inhoudsopgave

Beknopte handleiding: de 10 beste gratis VPN’s voor Android

VPN-netwerken zijn duur in onderhoud. Gratis VPN’s brengen hun gebruikers geen kosten in rekening, dus moeten ze op andere manieren geld hun verdienen.

Sommige providers gebruiken vervelende, maar relatief onschadelijke methoden, zoals het weergeven van reclame. Anderen zijn ronduit gevaarlijk.

Compatibiliteit

Premium VPN’s bieden apps voor de meeste platforms, maar de gratis services meestal niet.

Veel gratis VPN’s bieden alleen apps voor laptops en desktopcomputers. De meeste Android-compatibele services die ik heb getest, hadden verouderde apps, die veel RAM-geheugen gebruikten en mijn telefoon aanzienlijk vertraagden.

Let op met gratis VPN-aanbieders

Je moet altijd oppassen met gratis producten en diensten, inclusief VPN’s. Gratis is namelijk zelden écht gratis, er zit altijd een commerciële partij achter een gratis VPN-dienst. Sommige gratis VPN’s, zoals Hola, stellen jouw dataverbinding beschikbaar voor andere klanten. Andere VPN-aanbieders registreren de sites die je bezoekt en verkopen deze informatie door aan adverteerders. Hierdoor ben je dus allesbehalve anoniem en veilig online. Dat je niet altijd veilig bent met een gratis VPN-provider bleek in maart 2021 nog, toen miljoenen gegevens van gebruikers van SuperVPN, GeckoVPN en ChatVPN op straat kwamen te liggen.

Gratis trial bij een premium VPN voor 45 dagen

Gratis VPN-services komen uiteraard met beperkingen. Betaalde VPN’s zijn veelal veiliger en bieden meer opties, zoals ongelimiteerde data, snelle verbindingen, customer support en toegang tot de Amerikaanse Netflix en andere streamingdiensten.

Wil je een premium VPN gratis uitproberen? Dan is CyberGhost een VPN die wij aanraden. Voor zo’n €2 per maand krijg je de voordelen van een premium VPN. De gratis VPN-trial komt in de vorm van een 45 dagen geld-terug-garantie. Binnen die eerste 45 dagen, kan je zonder problemen je geld terugkrijgen. CyberGhost Actie: Probeer CyberGhost voor slechts €1.83 per maand! Vanaf €1.83 8.8

 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
 • Wil je meer weten over hoe je de CyberGhost geld-terug-garantie in jouw voordeel kunt gebruiken? Lees dan meer over de gratis proefversie van CyberGhost. Voor meer informatie over alle proefperiodes die de grote VPN-diensten te bieden hebben, bekijk je ons overzicht met gratis VPN trials.

  Wil je toch écht een gratis VPN, dan zijn er gelukkig een aantal betrouwbare opties. Je zult misschien tegen data- en snelheidslimieten aanlopen, maar toch zijn de free VPN-aanbieders in onderstaande lijst vrij goed. Gratis is bij deze VPN-providers dus écht gratis.

  Advertenties en adblockers

  Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt! Nieuws

  Techjournalist die jaren geleden begon met een stage in de wereld van smartphones, schrijven en gadgets en er inmiddels ook in werkt. In 2008 kocht..

  Op zoek naar een VPN-dienst, maar niet al te gekke eisen? Dan kun je misschien wel toe met een gratis VPN voor Android. Wat de voor- en nadelen daarvan zijn en wat wij de beste drie gratis alternatieven vinden, check je in dit artikel.

  Lees verder na de advertentie.

  Beste gratis proefperiode: NordVPN (Black Friday aanbieding!)

  Wij raden NordVPN aan als de beste VPN-dienst. NordVPN is ook een van de bekendste VPN-aanbieders van het momenten. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo bestaan ze al betrekkelijk lang (sinds 2012) en door de jaren heen heeft het bedrijf zijn VPN tot een zeer complete dienst uitgebouwd. Dat uit zich onder meer in een bijzonder groot serveraanbod en tal van extra beveiligingsfuncties.

  Dankzij 5.732 servers in 59 landen, alle fysiek (géén virtuele servers), is de verbindingssnelheid zeer goed. Gratis aanbieders geven je hooguit toegang tot een tiental servers, meestal veel minder. Ook is het mogelijk om diverse buitenlandse Netflix-bibliotheken te gebruiken en mag je met zes devices tegelijkertijd online. Gratis diensten bieden geen of slechte Netflix-ondersteuning, en beperken je toegang tot slechts één device tegelijk.

  Dankzij een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie kun je dus een hele maand rustig proberen of de dienst aan al je verwachtingen voldoet. Bovendien is er geen betere maand dan november om NordVPN te testen: door de Cyber Month deal betaal je nu minder dan ooit via onze exclusieve deal hieronder.

  Gratis VPN biedt geen zekerheid

  Voordat we ingaan op de beperkingen en mogelijkheden van een gratis VPN is het handig om te weten hoe een VPN-dienst werkt. Een VPN zorgt er namelijk voor dat jouw internetverkeer anoniem is, door het via eigen servers om te leiden. Dat betekent dus dat je eerst een verbinding legt met de VPN-server, en die ‘doet alsof’ hij jou is.

  Alle data die van en naar de website van je keuze gaat, moet dus via de server van de VPN-dienst. En dat betekent dat de VPN-dienst een krachtige server moet draaien die ook nog eens voldoende bandbreedte heeft om jouw (en alle andere) verkeer door te laten stromen.

  Aangezien servers en bandbreedte geld kosten, kun je geen premium internettoegang verwachten van een gratis dienst.

  Dat betekent ook dat de beveiliging en de manier waarop wordt omgegaan met je persoonlijke gegevens niet zo sterk gegarandeerd zal zijn. Want ook dat kost geld. Sterker nog, als je een gratis VPN gebruikt heb je ook geen poot om op te staan als het fout gaat. Je leidt je dataverkeer via een server waar je verder geen relatie mee hebt en waar je eigenlijk niets van mag verwachten.

  Sterker nog: je weet ook niet wat het verdienmodel is van een gratis dienst. Verkopen ze je mail-adres? Houden ze logs bij? Je weet het niet en kan geen verhaal halen. Je krijgt waar je voor betaalt.

  Beste gratis VPN: onze top 5

  We hebben een overzicht samengesteld van een aantal echt gratis VPN-diensten, met daarbij de voor- en nadelen van elke dienst.

  Van de free VPN services die we hebben bekeken is ProtonVPN de meest bruikbare. De gratis versie heeft wel flink wat beperkingen. Zo kun je geen P2P (Bittorrent) gebruiken en zijn er maar drie servers beschikbaar. Er zijn apps voor iOS, Android, PC en Mac. Bezoek ProtonVPN voor meer informatie.

 • Snelheid: beperkt
 • Datalimiet: geen
 • Aantal servers: 3 servers, in de VS, Nederland en Japan.
 • Netflix en streaming: Netflix werkt een beetje, met matige stream-kwaliteit. Moeilijk om te verbinden. Toegang tot Ziggo GO werkte niet.
 • Aantal devices tegelijk: 1
 • 2. AtlasVPN

  AtlasVPN is een jonge free VPN en biedt daarvoor een boel mogelijkheden, zonder datalimiet. Het aantal servers en de snelheid is beperkt, maar voor simpele VPN-bescherming doet AtlasVPN prima dienst.

 • Snelheid: geen beperking
 • Datalimiet: geen
 • Aantal servers: drie servers, VS westkust, VS Oostkust en Nederland.
 • Netflix en streaming: ja, de VS bibliotheek bekijken gaat zelfs zeer goed, áls je verbinding krijgt, wat op piekuren soms lastig is. Dankzij de snelle Nederlandse server is het ook mogelijk om vanuit het buitenland Ziggo Go op je device te kijken.
 • Aantal devices tegelijk: onbeperkt
 • 3. Hide.me VPN

  Ondanks een datalimiet en een beperkt aantal toegankelijke servers, kun je met Hide.me een behoorlijk eind komen. Alle premium apps werken ook voor de gratis versie, dus je kunt op al je devices Hide.me installeren. Helaas kun je slechts met één device tegelijk online.

 • Snelheid: beperkt op piekuren
 • Datalimiet: 10 Gigabyte per maand
 • Aantal servers: 5 serverlocaties
 • Netflix en streaming: nee
 • Aantal devices tegelijk: 1
 • 4. ZenMate

  ZenMate is een gratis VPN dienst werkt alleen via een browser-extensie. Dat betekent dus dat je er geen gebruik van kan maken met een mail-app of andere applicaties buiten de browser om. Hoewel ZenMate in het verleden ook met de gratis dienst iOS en Android ondersteunde, is dat nu helaas niet meer zo.

 • Snelheid: 2MB/seconde
 • Datalimiet: geen
 • Aantal servers: vier server locaties: Duitsland, Hong Kong, Roemenië en de Verenigde Staten.
 • Netflix en streaming: nee, de servers ondersteunen het niet, en de snelheidslimiet is te beperkt voor een goede stream.
 • Aantal devices tegelijk: onbeperkt
 • 5. Tunnelbear

  Hoewel Tunnelbear een gratis abonnement aanbiedt, is het meer een zeer beperkte proefperiode, met een datalimiet van 500Mb per maand. Streamen of Bittorrent kun je dus echt vergeten. En ook voor ‘gewoon’ surfgedrag is dit echt niet voldoende.

 • Snelheid: beperkt op piekuren
 • Datalimiet: 500 Megabyte per maand
 • Aantal servers: in totaal 23 serverlocaties: VK, VS, Duitsland, Japan, Ierland, Spanje, Frankrijk, Nederland, Zweden, Zwitserland, Australië, Singapore, Brazilië, Hong Kong, Denemarken, Noorwegen, Mexico, India, Nieuw Zeeland, Roemenië en Finland.
 • Netflix en streaming: nee, de gratis versie ondersteunt geen deblokkade van Netflix of andere streamingdiensten.
 • Aantal devices tegelijk: onbeperkt
 • Wat zijn de beperkingen van een gratis VPN?

  Zoals gezegd kosten servers en bandbreedte geld. Daarom kun je geen premium internettoegang verwachten van een gratis dienst. Met dat in het achterhoofd is meteen duidelijk waar een gratis VPN op zal bezuinigen: het aantal servers en de bandbreedte. Dat betekent dus dat je ofwel een zeer beperkte internetsnelheid hebt (te weinig om in HD video te streamen) ofwel met een maandelijkse datalimiet zit, wat natuurlijk ook het streamen en downloaden van grote bestanden lastig maakt.

  Een ander aspect waar gratis diensten (veel) minder bieden dan betaalde, is op het gebied van deblokkeren van geoblokkades. Met andere woorden, als je vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix-bibliotheek of Peacock wilt bekijken, zal een gratis dienst dit niet of zeer beperkt aanbieden. Ook de andere kant op, dus bijvoorbeeld vanuit je buitenlandse vakantiebestemming de Nederlandse Ziggo-Go-app gebruiken, zal niet of zeer beperkt werken.

  Dat komt ook door het beperktere aantal internationale servers waar je gebruik van kan maken. Dit betekent behalve een beperkte deblokkade-functie ook dat je niet altijd de beste/snelste verbinding kunt leggen, en dat er veel mensen tegelijk van dezelfde servers gebruik maken.

  Tenslotte is er meestal een strikte beperking op het aantal apparaten dat je tegelijk mag gebruiken. Meestal kun je maar met één device per keer veilig online.

  Wat doen gratis VPN-diensten dan wel?

  In de meeste gevallen zijn gratis VPN-diensten vooral geschikt om jezelf incidenteel anoniem online te maken. Denk hierbij aan veilig internetten via openbare wifi-netwerken, of aan het af en toe downloaden via P2P netwerken. Bij dagelijks gebruik (en dan hoef je nog niet eens een ‘power-user’ te zijn) loop je al snel tegen de limieten aan.

  Hoe betrouwbaar is een gratis VPN?

  Het eerste wat opvalt bij het uitproberen van de gratis diensten, is dat het verbinden met een VPN-server soms traag verloopt. Vooral op piekuren kan het enkele seconden tot een minuut duren voor je apparaat verbonden is. In het geval van Atlas-VPN betekende het zelfs dat we ’s avonds soms alleen verbinding kregen met de Nederlandse server, wat betekent dat we geen toegang konden krijgen tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

  Ook verbrak de verbinding met Atlas een aantal maak als we bepaalde openbare wifi-netwerken wilden gebruiken, wat toch een juist de reden is dat je op een VPN-netwerk wil kunnen vertrouwen. Bij Proton-VPN verbrak de verbinding zelfs erg vaak, en kregen we nauwelijks toegang tot de Netflix website.

  Hoe snel is een gratis VPN?

  De grootste klap die we ervaren bij de meeste gratis VPN-diensten, is op de surfsnelheid. Met onze verbinding halen we zonder VPN zo’n 250 Mbps. Met Proton VPN ingeschakeld mogen we blij zijn als we 9 Mbps halen. Dat is voldoende voor surfen en voor het kijken van SD youtube, maar daar is alles ook mee gezegd. Het werkt, maar verwacht gewoon geen optimale ervaring. Hide.me gaf ons een veel acceptabeler 80 Mbps, maar dan heb je wel een maandelijkse datalimiet van 10gig.

  Hoe veilig is een gratis VPN?

  Een goede test voor een VPN is een zogenaamde Leak Test. Dat wil zeggen dat een externe server een aantal maal probeert te achterhalen van waar en met welk IP-adres je op internet zit. En ook hier bleek gratis niet geweldig. Meerdere VPN-diensten, waaronder Proton-VPN faalden in de Leak Test, en was voor de externe server ons echte IP-adres en ons land van herkomst zichtbaar. Dat is niet bemoedigend.

  Welke persoonlijke informatie slaan gratis VPN-diensten op?

  Bij de meeste gratis VPN-diensten is het voldoende om je e-mailadres op te geven. Er wordt geen andere persoonlijke informatie gevraagd. Wat niet altijd duidelijk is, is wat er met je surfgeschiedenis of internetgedrag gebeurt.

  Wanneer is een gratis VPN een goede keuze?

  Een gratis VPN is eigenlijk alleen interessant als je slechts zelden een veilige verbinding nodig hebt. Alle gratis diensten hebben beperkingen die het uiteindelijk aantrekkelijker maken om een betaalde dienst te gebruiken. De belangrijkste reden om toch een gratis VPN te (blijven) gebruiken is voor veilig internetten via openbare wifi-netwerken. Ben je veel op pad, en heb je bijvoorbeeld toegang nodig tot de server van je werk, je boekhouding of internetbankieren, dan is een gratis VPN meestal toereikend, al blijkt uit onze leak tests dat ze lang niet altijd 100% een veilige verbinding leggen.

  Wil je echt alle features voluit kunnen benutten (zoals onbegrensd video streamen of anoniem torrents downloaden) ontkom je niet aan een betaalde optie. Een VPN download van een betrouwbare VPN-provider is echt aan te raden. Natuurlijk zitter er kosten aan verbonden, maar deze VPN’s kun je echter zonder risico uitproberen. De NordVPN free trial is hiervoor bijvoorbeeld een hele goede optie. Categorieën:

  Categories VPN

  Leave a Comment